T.C.

İstanbul İli Beyoğlu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği

Eyüp Devlet Hastanesi

1-7 Mart Yeşilay Haftası

yelay   Tütün Alkol Madde Bağımlılığı, Tütün kullanımı, birçok sağlık sorununa yol açan, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında en önde gelen risk faktörüdür. Maruz kalanların normal yaşam süresini kısaltarak erken ölümüne yol açan tütün, halen dünya genelinde her 10 ölümden bir tanesinin sebebidir.
Dünyada yılda yaklaşık 6 milyon kişi tütün kullanımının neden olduğu sağlık sorunları yüzünden ölmekte, Türkiye’de ise en az 100.000 kişi tütüne bağlı hastalıklar nedeniyle kaybedilmektedir.

Bilindiği gibi sigara yalnız içeni değil, aynı ortamda bulunanı da öldürmektedir. Sizlerde Yeşilay Haftası olarak kutlanan 1-7 Mart tarihleri arasını, kendiniz için fırsata dönüştürerek Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını Arayan yaklaşık 500 bin kişi gibi, profesyonel sağlık yardımı alarak sigarayı bırakabilirsiniz.
Sigara bırakıldığı andan itibaren;
• Kan basıncı ve kalp hızı normale döner.
• Kanda oksijen düzeyi normale döner.
• Karbonmonoksit  vücuttan atılır.  Akciğerler temizlenmeye başlar.
• Nikotin vücutta saptanamaz.
• Nefes almak kolaylaşır.
• 2-12 haftada  :  Dolaşım düzelir.
• 3-9 ayda : Nefes darlığı ve öksürük azalır.
• Kalp krizi riski yarıya iner.
• Kalp krizi riski sigara içmeyenlerle eşitlenir ve akciğer kanseri riski yarıya iner.
Zararın neresinden dönülürse kârdır. Sizlerde çocuklarınız ve kendi sağlığınız için sigarayı bilimselliği kanıtlanmış yöntemlerle profesyonel yardım alarak bırakıp hayatınıza temiz hava soluyarak devam edebilirsiniz.

Eyüp Devlet Hastanesi