Obezite nedir ?
01 Kasım 2017

Bildiğimiz gibi, bedenimizin enerji kaynağı yani yakıtı, gün içinde tükettiğimiz besinlerimiz. Bedenimiz besinlerdeki bileşenleri enerjiye çeviriyor ve bu enerjiyi de, yaşamını devam ettirmek için kullanıyor. Yeterli enerjiyi elde edemediğinde (yani yeterli beslenememe) durumunda bir çok fonksiyonunu yerine getiremiyor, yaşamak için ayakta kalmakta zorlanıyor. Kendisi için gerekli enerjiden fazlasını bulduğunda (yani aşırı yeme) durumunda ise bir yandan yaşamını rahatça sürdürürken, bir yandan da fazla gelen enerjiyi depolarına kaldırıyor. Çünkü, bedenimizin en büyük korkusu aç kalmak. Aç kalmaktan sürekli endişe duyan bir beden fazladan yenen her besine, geleceğinin teminatı gibi bakarak, daha sonra mutlaka ihtiyaç duyacağı fikriyle biriktirmeye başlıyor. Depolanan enerji ise yağ dokusu olarak vücudumuzda yayılıyor.

 

Beslenme ve Fiziksel Aktiviteler Aktiviteler Daire Başkanlığı

   İşte obezitenin tanımı da bu noktadan sonra başlıyor. Obezite için kısaca; vücudun yağ ve toplam ağırlığının olması gereken ağırlıktan çok daha yüksek olma durumudur diyebiliriz.

   Fazla yağ ağırlığı beden için çok büyük riskler oluşturmuyormuş gibi görünse de, durum biraz farklı. Çünkü, yapılan bir çok araştırma, obezitenin artık sadece bir dış görünüş probleminden çok daha fazla sorunlar doğurduğunu gösteriyor. Bunlardan başlıcaları;

·         Ağırlaşan bedenle birlikte, yükünü taşıyamayan bedenin, eklemlerinde meydana gelen sorunlar

·         Azalan kas hareketlerinden dolayı, fiziksel ve mental hareketsizliğin oluşmasıyla birlikte bedeninin girdiği bir kısır döngü durumu

·         Kalp, damar, böbrek ve pankreas gibi oldukça önemli organların fonksiyonel bozuklukları

·         Pek çok organ bozukluğu sonucu oluşabilecek kronik hastalıklar ve yaşam süresinin azalması

·         Genlerin farklılaşması sonucu, genetil yatkınlığın olduğu hastalıklara yakalanma riskinin artması (mesela kanser)

 

Görüldüğü gibi ve hatta Dünya Sağlık Örgütü’nün de (WHO) kabul ettiği gibi obezite bir hastalık.Nedenleri konusuna gelince; biraz önce de belirttiğimiz gibi;

·         Dengesiz ve aşırı porsiyonlarla beslenme

·         Hareketsizlik

·         Bedenin harcadığı enerjinin oldukça azalması durumu diyebiliriz.

 

OBEZİTE İÇİN NE YAPMALI?

Obezitenin önlenmesi için gerekli olanlar aslında obezitenin nedenleri arasında yatıyor. Yani;

ü  Dengeli ve vücuda yeterli olacak bir beslenme şekline geçilmesi

ü  Hareket etmek

   Daha önce de belirttiğimiz gibi, hayatını devam ettirmek için gerekli enerjiyi besinlerden elde eden vücudumuz, geriye kalan fazla enerjiyi depolarda biriktirmemesi için, harcadığımız enerji miktarının mutlaka artması gerekmekte. Çünkü özellikle teknolojinin bu denli yaygın olduğu yaşam koşullarımızda, neredeyse hiç enerji harcamaz haldeyiz. Birçok işimizi kumandalar ve düğmeler sayesinde halledip, istediğimiz her yere araçları kullanarak zahmetsizce gidebiliyoruz. Televizyonun ve masanın başında oturarak neredeyse bir ömür geçiriyoruz. Yani kısacası gittikçe yapısı gereği aktif olamayan sedanter bireyler haline geliyoruz. Bu yüzden de bedenimiz ister istemez harcayamadığı enerjiyi depolarına aktarmak zorunda kalıyor.

OBEZİTE İÇİN HAREKET NEDEN ÖNEMLİ?

   Obeziteyi önleme konusunda, beslenmenin düzenlenmesi ile birlikte alınacak en önemli önlem hareketin yani egzersizin artmasıdır. Çünkü düzenli hareket etmek;

Ø  Bedenin enerji harcamasını arttırır. Yağ depolarının boşalmasına neden olur. Obeziteyi engeller.

Ø  Kan dolaşımı ve kas hareketlerini arttırdığı için yaşam kalitesini arttırarak bir çok kronik hastalığa karşı koruyucu olur. (kalp hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, dislipidemi ve hatta kanser vb.)

Ø  Mutluluk verir.

Ø  Yaşlılarda, kendi kendine iş yapabilme kabiliyetini arttırır.

KISACASI; EGZERSİZİN SAĞLIKLI VE KALİTELİ BİR YAŞAMIN VAZGEÇİLMEZ BİR PARÇASI OLDUĞU VE AYNI ZAMANDA BEDENİMİZ İÇİN BESLENME VE UYKU KADAR DEĞERİNİN BULUNDUĞU UNUTULMAMALIDIR.

HAREKET (EGZERSİZ) ÖNERİLERİ

§  En önemli özelliği günlük olmasıdır. Tekrar etmeyen hareket beden için gün içinde yapılan hareketler gibi algılanarak yetersiz kalır.

§  Eğlenceli olmalıdır. Çünkü hayatımızda alışkanlık olabilmesi için zevk alacağınız şekilde uygulanması gerekir.

§  Kendi bedeninize uygun olmalıdır. Kendi sınırlarınız dahilinde yorucu ve ağrılı olarak yapılmamalıdır. Acı ve ağrı veren bir egzersiz ya da hareket planı bedeninize yarardan çok zarar getirir.

§  Yaşam boyu sürdürülebilir olmalıdır. Çünkü egzersizin önemi kalıcı olmasında gizlidir.